Het centrum van de stad heeft de vorm van een Frankische driehoek bestaande uit de Hoogstraat, Hegstraat en Beekstraat met op de zuidpunt van de driehoek de Markt met de prachtige St. Martinuskerk (nationaal Top 100 Monument en een bezoek meer dan waard).

De Markt met de St. Martinuskerk is het hart van de stad. Van hieruit start dan ook De Rogstaekers Plevuûze Paad met de plavuis van de eerste Rogstaekersprins: Guille I (1937).

Sociëteit Amicitia (Markt 9) is in de carnavalstijd het Oud Prinsen Paleis. Sociëteit Amicitia kocht in 1871 het huidige pand. In 1885 werd de voorgevel gecementeerd en het interieur
aangepast. Daarna is het pand nog enkele malen verbouwd en uitgebreid.

Vóór de Sociëteit staat het Rogstaekersembleem, naar een ontwerp van Dorus Rooymans en gemaakt door beeldhouwster Truus Coumans. In 1986 werd dit beeld onthuld door erevorst Jan Coenen. Aan weerszijden van de ingang van de kerk liggen twee plavuizen voor de ereleden van de Oud Prinsen Club, oud-vorst Jan Coenen en oud-regent Jo Bergmans.

Vóór de kerk ziet u ook nog een bronzen beeld van de laatste stadsomroeper “Tieske ’t Umbelderke”. Hij werd in 1844 als Tieske Weekers in Weert geboren en was slechts 1,25 meter lang.

Welke plevuûze liggen in dieës straot?