De Hoogstraat heette oorspronkelijk Hoof­straat. Hoof komt van hoof, hof of hoeve, ­verwijzend naar het kasteel op de Biest.

Op de hoek Hoogstraat/Markt lag het pand ‘Het Zwaard’ met als oudste bekende bewoner ­Peter Coumans. Vanaf 1815 was hij bakker en koopman en woonde hij in dit pand. In 1859 is het huis verkocht aan apotheker Kneepkens, die er in 1888 rechts een winkel en links een slijterij in vestigde voor zijn zoon, de “Roeëje Mathieu”.­ De winkel werd in 1969 omgebouwd tot een moderne delicatessenzaak. Thans is het een restaurant.

De grotere straten, waaronder de Hoog­straat werden vaak verbonden met kleinere dwarsstraten zoals o.a. het Prinsenstraatje. Hier waren vaak de werkplaatsen van de ­ambachtslieden.

Aan de overkant van de hoek Hoogstraat – Prinsenstraatje op nr. 15 staat het huis van de voormalige huisarts Frits Venmans. Ook zijn ­vader Dick had hier zijn praktijk. ­Het pand werd ­gebouwd in 1750 en droeg de naam “Gouden Hert”.

De gevel van het pand is rond 1900 gecementeerd en kreeg een hardstenen trap. In de voorkamer links bevindt zich een gebeeldhouwde monumentale schouw.

Welke plavuizen liggen in deze straat?