De “Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad” is vooral een educatief project. Het is een initiatief van de oud-prinsenclub en gecoördineerd door Marktplaats Ku+Cu, verbinder van onderwijs en cultuur. Circa 600 schoolkinderen hebben aan het project meegedaan naast cliënten van Atelier 88 van de stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg. Zij hebben voor zo’n 70 tegels meerdere ontwerpen gemaakt.

Het doel van het initiatief is kinderen te betrekken bij de volkscultuur en het feest van Vastenavond en het bevorderen van de kennis over de oorsprong van dit cultuurfeest . Zo geven de oud-prinsen het feest van carnaval, waaraan zij zelf eenmalig een aantal weken leiding gaven, terug aan de kinderen en wordt de cirkel rond.

De oud-prinsen vertellen in de schoolklassen over carnaval en het “prins zijn” en tijdens een interactief gesprek kunnen de schoolkinderen de oud-prinsen volop vragen stellen. Verder bestaat het project uit een les op school met korte filmpjes over vasten en vastenavond en wordt een bezoek gebracht aan het Rogstaekers archief. Onder begeleiding van een vakdocente van Rick (Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie) gaan de kinderen vervolgens aan de slag met het ontwerpen van de tegels. Elke leerling maakt een eigen ontwerp voor de tegel van ‘hun’ oud-prins, waarbij ook het logo, jaartal en de namen van de Rogstaekersprins en jeugdprins in het ontwerp worden verwerkt. Een deskundige jury bepaalt welk ontwerp uiteindelijk wordt uitgevoerd. De tegels worden vervaardigd in cortenstaal, waarin het ontwerp wordt uitgesneden en met speciale hars wordt gevuld.

De “Plevuûze Paad” vormt niet enkel een duik in het verleden maar is ook toekomstgericht. De tegels herinneren niet alleen aan oud-prinsen uit vervlogen tijden maar ook aan de prinsen van het afgelopen jaar. Ieder jaar komt er een nieuwe Rogstaekers(jeugd)prins en dus ook een nieuwe tegel bij. Het educatief project komt zo ieder jaar terug bij zowel de schoolkinderen als in de gehele stad Weert. De nieuwste tegel wordt jaarlijks onthuld op de Oud-Prinsendag, een week voor carnaval, door de beide oud-prinsen samen met de ontwerp(st)er.

De officiële start van het project was op 11 november 2011. In februari 2013 is de eerste tegel van de oudste stadsprins Guille I (1937) onthuld vóór het Aod Preense Peliês (Sociëteit Amicitia) aan de Markt. In juni 2013 is “de Plevuûze Paad” officieel in gebruik genomen. Bij die gelegenheid presenteerde Ton Wolter het door hem geschreven Plevuûze Paad-lied.

Samenwerking

Het scholenproject is een initiatief waarbij de Oud-Rogstaekersprinsen samenwerken met Rick, de gemeente Weert, Atelier 88 en het basisonderwijs in Weert. Het project is gecoördineerd door Marktplaats Ku+Cu, verbinder van onderwijs en cultuur.

Het initiatief is tot stand gekomen met hulp van de Provincie Limburg en het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Weert, woningcorporatie Wonen Limburg, Marktplaats Ku+Cu, Stichting Jo Bergmans, de Weerter basisscholen, carnavalsvereniging de Rogstaekers  en de Rogstaekers Aod Preenseclub.

This post is also available in: Wieërts