In 1937 werd de eerste stadsprins van de Rogstekers uitgeroepen. Dat was Guille Poell. Er waren al eerder carnavalsprinsen geweest, maar nooit officieel. Vanaf 1937 kwam er ieder jaar een stadsprins. Uitgezonderd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De oprichting van de Oud- Prinsen Club

In 1960 kwamen op initiatief van Oud Prins Lei I (de Borgie) de Oud Prinsen van de Rogstaekers in een reünie bij elkaar in het Paleis van de Rog. Ze besloten een blijvende Oud Prinsenclub op te richten. (In de statuten van 1992 wordt als officiële oprichtingsdatum van de Rogstaekers Aodpreense Club de datum 11-11-1959 genoemd). Prins Lei II (Vincken) kwam die avond met zijn gevolg en boerenharmonie de stemming verhogen. Het idee was dat de Oud Prinsenclub in de toekomst voor een invaller zou kunnen zorgen, in het geval de Rogstekers dat jaar geen Prins konden vinden. Uiteindelijk is dit nooit nodig geweest. In januari 1961 kwam de club weer bij elkaar in hotel de Vesper aan de Korenmarkt. Oud Prins Louis I (Jacobs) werd benoemd tot president en Oud Prins Frans I (Houben) tot plaatsvervangend President. Voor alle Oud Prinsen zou een niet officiële Prinsenmuts worden aangeschaft. De regerende Prins John I (Scheepers) bracht, vergezeld van zijn gevolg en de boerenharmonie een bezoek aan de feestvierende groep Oud Prinsen. De Oud Prinsenclub komt vanaf die tijd ieder jaar bij elkaar op de Oud Prinsendag, op zaterdag een week vóór carnaval.

Het Oud Prinsenpaleis was vroeger bij café Toos Verstraeten aan de Maaspoort, daarna in de Poort van Limburg aan het Bassin en de laatste jaren in Sociëteit Amicitia aan de Markt.

Voorzitters waren: Piet Hermans, Ton Cornelissen, Jan Stroek en momenteel Léon Tobben.

Presidenten: Louis Jacobs, Guille Poell, Lei de Borgie, Driek v.d.Broek en thans Cid Koppen.

Eén van de hoogtepunten van de Oud Prinsenclub was de deelname in 2002 aan het LVK, het Limburgs Vastenaovundj Lidjeskonkoers. Met het liedje “As ich in d’n hieëmel kom, dan veer ich vastelaovundj”, gemaakt door Eddy Snaphaan, kwamen zij in de finale.

In 2015 bestaat de Rogstaekers Oud-Prinsen Club 5 x 11 jaar. Het spreekt voor zich dat de Zeer Hoog Aangeslagen Heren rondom dit jubileum weer een feestje bouwen.

oud-prinsendag-1963

Foto: Oud Prinsendag 1963 met boven v.l.n.r Frans Houben, Cid Coppen,Twan Schoenmakers, Lei Vincken en Ton Joosten. Onder v.l.n.r.: Rolf Mathijssen, Driek v.d.Broek, Lei de Borgie, Louis Jacobs, Cas v.d.Broek. Sjraar Theijs, Bert Kuppens en John Scheepers.

Rituelen en tradities tijdens Oud Prinsendag

De Oud Prinsendag kent vele rituelen en tradities.

De laatste Prins wordt ontgroend. Hij wordt door de voorlaatste Prins uitgedost en in deze kledij moet hij de hele middag en avond de aanwezigen voorzien van een drankje. Hij krijgt ook bepaalde ludieke opdrachten uit te voeren en hij moet een presentatie houden. Als alles goed gaat wordt hij op het eind van de avond opgenomen in de club.

Als de aspirant  Oud Prins op de Oud Prinsendag iedereen van bier heeft voorzien met een speciale B.H. (bier houder), gaan ze allen rechtop staan om te “hei-uppen”. Ze zingen dan samen in koor het refrein van het lijflied van de Oud Prinsen:

Hej up, hej up, hej up
Dao gieëte weer haer
Vae löste um zoeë gaer
Weem zootj os verbeeje,
Vae haoje van lôl
Slieëtj de kop neet op hôl
Hej up, dao gieëte weer haer.

Dit lied wordt tijdens de Oud Prinsendag vele malen herhaald.

Gebaseerd op dit lijflied stelden de Oud Prinsen in 2008 de Hej-Up-Priês in. Deze aanmoedigingsprijs wordt sindsdien door een speciale jury van Oud Prinsen ieder jaar toegekend aan een jonge optochtgroep. Op deze manier stimuleren de Oud-Prinsen de jeugd om aan de grote optocht deel te nemen.

Sinds 2013 onthullen de Oud Prinsen tijdens de Oud Prinsendag ’s middags de nieuwste Plavuis, een nieuwe toevoeging aan de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad. Dat gebeurt samen met de scholier die het ontwerp van de plavuis heeft gemaakt.

Nadat de Oud Prinsen aan het begin van de avond de nieuwe stadsprins met zijn partner hebben ontvangen, trekken zij onder muzikale begeleiding van Hermeni-j de Kompeni-j de stad in om een aantal cafés te bezoeken.

Om 23.11 uur krijgt het aspirant lid, als hij de hem opgedragen taken goed heeft volbracht, zijn speciale Oud Prinsenmuts opgezet als een teken dat hij nu volwaardig lid is van de Oud Prinsenclub van de Rogstekers.

Hermeni-j de Kompeni-j:

This post is also available in: Wieërts