Weert krijgt “Plevuûze Paât”

600 BASISSCHOOLLEERLINGEN MAKEN ONTWERPEN
Dinsdag 11 september a.s. is de officiële start van het onderwijsproject KidS Plevuûze Paât. KidS staat daarbij niet alleen voor kinderen maar ook voor “Kunst in de Stad”. Zo’n 600 schoolkinderen, maar ook cliënten van Atelier 88 ( PSW) en atelier de Snuffeltèr ( Daelzicht) gaan aan de slag om zo’n 70 tegels te ontwerpen. Die tegels vormen samen een wandelroute, een plevuûze paât, door de Weerter binnenstad. De start op 11 september om 9.30 uur wordt gegeven door 11 oud-Rogstaekersprinsen. Zij brengen een bezoek aan de basisscholen Graswinkel, Boshoven, aan de Bron en de Montessorischool. In totaal krijgen 22 groepen een lespakket aangeboden, dat is ontwikkeld door Marktplaats Ku+Cu van Rick.

Kunst- en cultuurlessen

De basisschoolleerlingen krijgen een lesprogramma aangeboden dat o.a. bestaat uit een kort filmpje over vasten en vastenavond, een interactief gesprek met een oud-carnavalsprins, en een bezoek aan het Rogstaekersarchief. Daarbij krijgen de kinderen ook de beide prinsenwagens te zien en een aantal rekwisieten van de Bonte Avonden. Daarna gaan de kinderen vanaf medio oktober onder begeleiding van een kunstenares van Rick aan de slag met het ontwerpen van de tegels. Deze tegels worden uitgevoerd in cortenstaal en komen in alle straten in de Weerter binnenstad te liggen. Naast het unieke ontwerp van de kinderen, staat in iedere tegel het logo van de Rogstaekers afgebeeld en per jaar de namen van de Rogstaekersprins en de jeugdprins. In de loop van volgend jaar willen de initiatiefnemers ook een digitale (wandel)gids en/of app uitbrengen met informatie over de viering van carnaval maar ook over het culturele erfgoed van Weert bijvoorbeeld over de straat waar de tegel ligt. De KidS Plevuûze Paât is zowel een duik in het verleden als toekomstgericht. In 1937 werd de eerste Rogstaekersprins uitgeroepen en in 1950 de eerste Jeugdprins. En ieder jaar komt er weer een nieuwe Rogstaekers(jeugd)prins bij en dus ook een nieuwe tegel. Bij het jaarlijks opnieuw leggen van een nieuwe tegel tijdens de Aod Preensedag wordt de aandacht gevestigd op de culturele wandelroute.

Unieke samenwerking

Het scholenproject is een initiatief van de Aod Rogstaekersprinsen, die daarbij samenwerken met Rick (het Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie), Marktplaats Ku+CU, een aantal basisscholen in Weert en de gemeente Weert. Het initiatief wordt ondersteund door o.a. de provincie Limburg, carnavalsvereniging de Rogstaekers en woningcorporatie Wonen Limburg.Het doel van dit initiatief is de kinderen te betrekken bij de volkscultuur en het feest van Vastenavond. Op deze wijze willen de oud-prinsen de carnaval, waar zij eens in hun leven een aantal weken leiding aan hebben gegeven, teruggeven aan de kinderen. Zo wordt de cirkel rond gemaakt.Vanwege de unieke, toekomstgerichte en brede cultuurparticipatie heeft de provincie Limburg een subsidie voor het project toegekend. Datzelfde geldt voor Wonen Limburg. De initiatiefnemers zoeken nog naar andere sponsoren.