Onthulling Plavuis Luuk I en Sem I 2015

 Zaterdag onthulden de Rogstaekers Aod Preense de plavuis van de vastelaovendjprinsen van 2015: Luuk I en Sem I. De nieuwste plavuis in de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad ligt in de Stationsstraat nabij Antje van de Statie.

Tijdens de onthulling werd door Hermeni-j De Kompeni-j  “As ich in d’n Hieëmel kom” gespeeld, het liedje waarmee de Aod Preense in 2002 aan het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer meededen.

Het winnende ontwerp voor de plavuis is van Marie-Charlotte (Lotje) Rubingh van OBS Molenakker, de school waar jeugdprins Sem I in 2015 op school zat.

Foto’s: Weertdegekste.nl

De oud-prinsen Luuk I en Sem I hebben een presentatie verzorgd op school. Daarna zijn de leerlingen onder begeleiding van een vakdocente van Rick/Marktplaats Ku+Cu aan de slag gegaan met een ontwerp.

Ieder jaar wordt tijdens de Rogstaekers Aod Preensedag een nieuwe plavuis toegevoegd aan de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad, een wandelroute door de Weerter binnenstad. Inmiddels liggen er al meer dan 70 unieke plavuizen.

In november 2014 hebben de Aod Preense een prachtige full colour wandelgids uitgegeven, waarin de gehele wandelroute met allerlei aanvullende en toeristische informatie staat beschreven. De gids is o.a. bij de VVV (Bruna) te koop voor het bedrag van € 4,95. De meest actuele informatie over de Plevuûze Paad en de Rogstaekers Aod Preense Club is beschikbaar op de website www.aodpreense.nl.

1411_12147_Poster_PlevuuzePaad.indd

Achtergrondinformatie: 

Wat is Onderwijsproject “Plevuûze Paad”?

De “Plevuûze Paad” is vooral een educatief project, gecoördineerd door Marktplaats Ku+Cu. Circa 600 schoolkinderen hebben hieraan meegedaan naast cliënten van Atelier 88 van PSW. Ze hebben voor zo’n 70 tegels meerdere ontwerpen gemaakt.

Het doel van het initiatief is kinderen te betrekken bij de volkscultuur en het feest van Vastenavond en de kennis over de oorsprong van dit cultuurfeest te bevorderen. Zo geven de oud-prinsen carnaval, waaraan zij zelf eenmalig een aantal weken leiding gaven, terug aan de kinderen en wordt de cirkel rond.

Oud-prinsen komen in de klassen vertellen over carnaval en het “prins zijn” en tijdens een interactief gesprek kunnen de schoolkinderen de prinsen volop vragen stellen. Verder bestaat het project uit een les op school met korte filmpjes over vasten en vastenavond. Onder begeleiding van een vakdocente van Rick (Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie) zijn de kinderen vervolgens aan de slag gegaan met het ontwerpen van de tegels. Elke leerling maakte een eigen ontwerp voor de tegel van ‘hun’ Aod Preens waarbij ook het logo, jaartal en de namen van de Rogstaekersprins en jeugdprins in het ontwerp zijn verwerkt.

Wandelroute door Weerter binnenstad

De tegels zijn vervaardigd in cortenstaal. Eind 2014 is over de “Plevuûze Paad” een (digitale en papieren) wandelgids uitgegeven met informatie over de viering van carnaval maar ook over het verdere culturele erfgoed van Weert zoals bijvoorbeeld informatie over de straat waar de tegel ligt. Daarbij worden moderne communicatiemogelijkheden zoals QR-codes gebruikt.

De “Plevuûze Paad” vormt zo niet enkel een duik in het verleden maar is ook toekomstgericht. De tegels herinneren bv aan Guille I Poell, in 1937 de eerste Rogstaekersprins of Loek I Creemers, de eerste jeugdprins in 1950. Ieder jaar komt er een nieuwe Rogstaekers(jeugd)prins en dus ook een nieuwe tegel bij. De nieuwste plevuus wordt jaarlijks op de Aod Preensedag onthuld. Het educatief project komt zo in de toekomst ieder jaar terug bij zowel de schoolkinderen als in de gehele stad Weert.

Unieke samenwerking

Het scholenproject is een initiatief van de Aod Rogstaekersprinsen die daarbij samenwerken met Rick, de gemeente Weert, Atelier 88 en het basisonderwijs in Weert. Het project is gecoördineerd door Marktplaats Ku+Cu, verbinder van onderwijs en cultuur.

Het initiatief is ondersteund door de Provincie Limburg en het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Weert, woningcorporatie Wonen Limburg, Marktplaats Ku+Cu, Stichting Jo Bergmans, carnavalsvereniging de Rogstaekers en de Aod Preense van de Rogstaekers en de basisscholen.

De officiële start van het project was op 11 november 2011. In februari 2013 is de eerste tegel van de oudste stadsprins Guille I (1937) onthuld vóór het Aod Preense Peliês (Sociëteit Amicitia) aan de Markt. In juni 2013 is de wandelroute officieel in gebruik genomen en in november 2014 is de wandelgids en de nieuwe website van de Aod Preense gepresenteerd.